Safra kesesi ameliyatından sonra beslenme
Safra kesesi ameliyatından sonra hastalara beslenme konusunda tavsiyelerde olan uzman hekimler, beslenmeye dikkat edildiği zaman tek başına tedavide bir anlam ifade etmese de hastaların sindirim güçlüğü çekmemesini ve ağrı yaşamamasını sağlamaktadır. Kronik ve akut olmak üzere iki biçimde husule gelen ve her birinde farklı sebep ve semptomlar yer alan safra kesesi iltihabında uygulanan beslenme programı düzenli bir biçimde sürdürülmelidir. Safra kesesi ameliyatı olanlar özellikle de beslenmelerine diğer safra kesesi hastalarına göre çok daha dikkatli olmalıdırlar. Peki safra kesesi ameliyatından sonra nasıl beslenmeli?
Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme
Safra kesesi ameliyatından çıkan hastalar lakin beslenmelerinde doktorunun önerilerini göz ardı ediyorsa, bazı besinlerin tüketilmesinden dolayı ağrı problemleri ortaya çıkabilir. Çünkü protein ve yağ bakımından zengin besinleri tüketmek ağrı semptomunu daha da fazlalaştıracaktır. Bu sebeple başta yağlı gıdaları tüketmekten vazgeçmelisiniz. Safra kesesi koliğine sebebiyet veren yumurtada çok az yenmelidir.
Safra kesesi hastaları aynı zamanda kuru fasulye ve mercimek gibi bakliyatlardan da uzak durmalı, ıspanak ve bezelye gibi sebze yemeklerini de sınırlandırmalıdır. Çünkü bunların sindirimi güçtür. Safra kesesi hastaları sık ama az beslenmelidir. Karbonhidrat kısıtlanmalı, vitamin ve minerallere ağırlık verilmelidir. Kabızlık ortaya çıktığı zaman posalı gıdalar tüketilmeli ve sol su içilmelidir. Ayrıca safra kesesi ameliyatından sonra kiloya da çok dikkat edilmelidir. Zayıflık ya da şişmanlık söz konusu olduğunda hasta ideal kiloya ulaşmak açısından gerekli önlemleri almalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder