2 Ağustos 2013 Cuma

Sonbaharı sağlıklı geçirebilmek açısından Neler yiyelim!

eatingkapakBu yazı 3 years 7 months 19 days önce yayınlanmış olduğundan güncelliğini yitirmiş veya içindeki bilgilerin geçerliliği kaybolmuş olabilir. Herhangi bir yanlış anlaşılmadan bu site sorumlu değildir.
Sonbaharı sağlıklı geçirebilmek açısından beslenme düzenini tekrar gözden geçirmek gerekiyor!
Yaz aylarının geride kaldığı, soğuk kış günlerinin yaklaştığı sonbahar aylarında birçok hastalık da pusuda bekliyor. Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artıyor. 
Sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek açısından sağlıklı ve sağlıklı beslenmek şart. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; sonbaharda sağlıklı ve doğru beslenmenin reçetesini yazdı.    Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz; sonbahar aylarında sağlıklı beslenme açısından dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:   Sonbaharın gelişiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle hastalıklara yakalanma riski artıyor. Soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıkları pusuda bekler. Bu dönemde kişilerin mutsuzluk eğilimleri artabilir ve buna bağlı olarak da basit şekerli gıdalara eğilim olur.
Bu nedenlerden dolayı mevsim geçişlerinde beslenme düzenini tekrar gözden geçirmekte fayda var. Sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek açısından sağlıklı ve sağlıklı beslenmek şart.
antioxidantsŞİMDİ ANTİOKSİDAN ZAMANI
Mevsim değişikliklerinde daha fazla vitamin, mineral ve değerli bileşiklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyarız. Bu sebeple mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermeli, vitamin ve mineralleri doğkırmızı ve doğru kaynaklardan almalıyız. Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık destekleme de daha da önem arz etmektedir. Antioksidanlar hücredeki oksitlenmeyi önleyen maddelerdir. Savunma mekanizmasını güçlendirirler, vücut direncini arttırırlar. Kişiler güçlü bağışıklık sistemleri ile hastalıklara yakalanma riskini azaltıp hastalansalar dahi kısa sürede atlatabilirler.
probiyo1BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN PROBİYOTİKSonbaharda ayrı bir önem kazanan bağışıklık sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz.

sunSÜTSÜZ VE GÜNEŞSİZ OLMAZ!Bağışıklığı güçlendirmek önemli; ama bunun yanında güneş ışınlarından yararlanma süremiz de azalıyor! Bu sebeple mutlak suretle D vitamini ve kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta kullanılmasını sağlayabilmek açısından de 15 – 20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanmak lazım. Kalsiyum kaynakları; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez.


Vitamin-BSONBAHAR HÜZNÜNE KARŞI B VİTAMİNİ Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak açısından özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda var; tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve yemek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü sağlamak ve fazlaca balık tüketmek depresyon hallerine karşı fayda sağlayabilir.  EN GÜÇLÜ VE EN DOĞALANTİOKSİDAN KAYNAKLARI A vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurtaC vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt.

meyve1
E vitamini: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar.
Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler.
Çinko: Et, karaciğer, bulgur,  balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller.
Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar.     balsuBAHAR BESLENMENİZDE HER GÜN MUTLAKA: * 4-5 boyut taze mevsim meyvesi * 2-3 boyut taze mevsim sebzesi * En az 2 su bardağı az yağlı süt veya yoğurt veya cacık veya ayran * Bol su *1 öğün sebze, diğer öğünde haşlama, ızgara tavuk-balık etini; düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla tüketmemiz gerekir.    eating1ÖRNEK BAHAR MÖNÜSÜ   Sabah kalkınca: 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı bal  Kahvaltı: Yeşil çay Orta yağlı peynir Bol mevsim yeşilliği (1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 1 tatlı kaşığı keten tohumu ile) 1 tatlı kaşığı pekmez Tam tahıllı veya kepekli ekmek  Ara: 6-7 badem veya 6-7 fındık veya 2 ceviz + 3-4 kuru kayısı veya 2 tüketmek kaşığı kuru üzüm Öğlen: 1 boyut ızgara veya haşlama veya sote veya buğulama şeklinde tavuk, balık, hindi veya yağsız köfte Bol salata (limonlu) Az tuzlu ayran Tahıl ekmeği veya 3-4 kaşık bulgur pilavı Ara: 1 bardak az yağlı süt- 3-4 kepekli grisini Veya haftada 1-2 gün sütlü tatlı Veya ½ sokak simidi- az tuzlu ayran Veya 1 bardak az yağlı süt+ 3-4 tüketmek kaşığı yulaf ezmesi  kirmizi_mercimek_corbasi
Akşam: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba 1 tabak sebze yiyeceği 1 kase az yağlı yoğurt Tam tahıllı ekmek   Ara: 2  boyut meysim meyvesi

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama