Sahurda yenmesi gerekenler
Ramazan ayında değişen beslenme düzeni yüzünden vücudun uzun süre aç kalmasından dolayı yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesi açısından sahurda yenmesi gereken yemekler özenle seçilmelidir. Ramazan ayında normal zamandakilere oranla daha bir dikkat gerektiren beslenmede, tüketilen yemekleri bizi günde hem tok hem de dinç tutması gerekir. Uzmanlar ramazanda oruç tutacak olanlara sahurda ne yemeli sorusunu şu biçimde yanıtladılar.
Sahurda önerilen yemekler
Oruç zamanı uzun bir süre aç kalınacağı açısından, metabolizma yavaşlayacak, halsizlik, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları husule gelecektir. Bu sorunların önlenmesi ve üstesinden kolay gelinmesi açısından, tüketilen gıdaların niteliğine dikkat etmeliyiz. Özellikle de sahurda börek, boğaça gibi hamur işlerinden uzak durmalıyız. Ramazanda oruç tutacak olanların büyük bir çoğunluğu hamur işlerinin daha uzun süre tok tutacağını düşünürler. Ancak sahurda hamur işine ağırlık vermeki günde halsizlik ve mide rahatsızlıklarını getirecektir. Çünkü hamur işleri metabolizmayı çok yavaşlatır. Bu durum ramazan ayında kilo alınmasınında en önemli sebeplerinden biridir.
Ramazanda sahur vakti yenmesi gereken yemekler pilav, makarna, sebze ve salata olmalıdır. İştah açıcı özelliği olan pide ekmek ise dikkatli bir biçimde tüketilmelidir. Sahurda yenen yemekler hem sindirim hem de yağ alımı itibariyle kişiyi direkt etkiler. Yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve hem sağlıklı hemde uzun süre tok tutan yiyeceklerdir. Ayrıca sahurda bir litre kadar su tüketmeye de özen gösterilmeli.
0 yorum:
Yorum Gönder