Ramazanda dikkat edilmesi gerekenler
Ramazan ayında oruç tutulmasından dolayı uzun saatler boyunca yaşanan iştah nedeniyle vücutta bir takım değişiklikler meydana gelecek ve bu değişiklikler arasında da en çok bireyler kan şekeri düşüklüğünden yakınacaklardır. Ayrıca ramazanda oruç yüzünden halsizlik, baş ağrısı, mide ağrısı, üşüme, dikkat yetersizliği gibi daha pek çok durum yaşanacaktır. Tüm bu durumları kolay bir biçimde atlatabilmek, açlığa karşı bedenimizi dinç tutabilmek, aklımızı işimize verebilmek açısından uzmanların ramazanda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında yaptıkları açıklamaları sizlerle paylaşmak istedik.
Ramazanda nelere dikkat etmeli?
Uzun süren iştah sonrasında iftarda yediğimiz yiyeceklerin türlerine çok dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen uzmanlar, özellikle de karbonhidrat ve yüksek kalori içeren gıdalardan uzak durulması konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Çünkü uzun iştah döneminden sonra bu tür gıdaların tüketilmesi vücuda ağırlık verecek, bizi uykuya meyilli hale getirecek, halsiz bırakacak ve metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olacak. Tüm bunlar sonucunda da oruç dönemi boyunca kilo almamız da kaçınılmaz olacaktır.
Sahurda ise tok tutacağına inanılan börek, çörek tarzı hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü bunlar midede ağırlık hissine yol açıyor. Ayrıca mide yanması, mide ekşimesi, mide ağrısı gibi mide rahatsızlıkları husule geliyor. Sahurda ve iftarda vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyve ve sebzelere yönelmelisiniz. Bu sayede vücudun vitamin ve mineral dengesi bozulma ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelirsiniz.
İftar ve sahur arası 3 öğün şeklinde ayarlanmalıdır. İftarda çok ağır besinler tüketmemeniz gerektiğini bilmeli ve bu öneriye sahurda da dikkat etmelisiniz. İftar ve sahur arasında bol su tüketimine de özen gösterin. Sahurda su tüketimi en az 1 litre olmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder