Besin öğelerinin çoğunun kabuğunun altında olmasından dolayı kabuğuyla pişirilmesi besin değerini artıracaktır tabi kızartmamak şartıyla.
Patatesin bilinmeyen yararları nelerdir;
*Özellikle C vitamininden zengin olan patates günde 1 orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacının %30′unu karşılayabilmektedir.
*Sindirimi kolaylaştırır, mide gazlarını giderir.
*Potasyumdan zengin, sodyumdan düşük olması nedeniyle kalp damar sağlığını korur, tansiyon hastalığında faydalıdır.
*Selenyumdan zengin bir sebze olan patates troidin de düzenli çalışmasını sağlar.
*Manganez içeriği yüksektir bu nedenle cilt sağlığı için önemlidir, cildi güzelleştirir.
*İçeriğindeki fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır.
*Bol lifli yapısından dolayı barsakları çalıştırıcı ve temizleyici özelliği vardır.
*Kabızlığa karşı etkili ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
*B vitaminlerinden zengin olmasından dolayı sinir sistemini düzene sokar, yorgunluğa karşı etkili bir sebzedir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
*Patates etkili bir virüs yok edicidir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko içeriği de yüksektir.
*Yapılan çalışmalara göre patatesi çiğ olarak tüketmek pişirerek tüketmekten daha faydalı. Özellikle patates suyunun karaciğer, safra kesesi, mide hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
*Vücudu toksik maddelerden arındırarak kanı temizler, hücre yenileyici özelliği vardır.
*Şeker hastalarının veya insulin direnci olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir.
0 yorum:
Yorum Gönder