11 Nisan 2013 Perşembe

Fazla kilolardan kurtulma yöntemleri

Beslenmenize dikkat etmenize rağmen, fazla kilolarınızdan bir türlü kurtulamıyor ya da çabalarınızın ve dikkatinizin tam karşılığını alamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Vereceğimiz bu tüyolarla nerede hata yaptığınızı bulabilirsiniz. Hedefiniz Gerçekçi olsun Düğün, nişan gibi belirli ve önemli bir günde formda görünmek için kilo vermek niyetindeyseniz; kendinize gerçekçi bir hedef belirleyin. 10 günde 10 kilo vermek gibi gerçekçi olmayan hedefler, azminizi kırmakla kalmaz, psikolojinizi de bozabilir. Sağlıklı olarak verebileceğiniz kilo haftada 1-1,5 kilo arasındadır. Tek Bir Besin Grubuna Takılmayın Bazı beslenme şekilleri veya diyetler; yağları ya da karbonhidratları hayatınızdan tamamen çıkartmanızı gerektirebilir. Bu tür beslenme yöntemleri sürdürülebilir değildir. Zaten uzun vadede de vücudunuza zarar verebilir.


Yağları karbonhidratları ve proteinleri dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Sebzelerden ve meyvelerden, glisemik indeksi düşük olanları tercih edin. Baklagillerle veya sebzelerle birlikte bir miktar da protein tükettiğinizde, daha geç acıktığınızı siz de fark edeceksiniz. Kas Kütlesi Yalnızca kardiyo sporu yapmayın. Kas kütlenizi arttırdığınızda bazal metabolizmanız da hızlanacaktır. Haftada iki üç gün ağrılık çalışmaya özen gösterin. Çok kaslanmaktan korkmayın; çünkü kaslarınız önce sıkılaşıp toparlanacaktır. Çalıştığınız ağırlıkları çok arttırmadığınız sürece aşırı kaslanmaszsınız. Sporu Çeşitlendirin Tek tip spor veya egzersizi, haftanın belirli bir gününde yapıp bunun dışında hareketsiz yaşamak da çabalarınızı sekteye uğratacaktır. Hem yaptığınız egzersizleri çeşitlendirin hem de daha hareketli olmaya çalışın. Yürümek, merdiven çıkmak, koşmak gibi fırsatları kaçırmayın. Nabzınızı yükseltip kalbinizin daha fazla kan pompalamasını sağlayacak fırsatları, spor yapmazken de değerlendirin.


 Kahvaltıyı Atlamayın Kahvaltı yapmamak metabolizmanızın tam olarak hızlanmasını geciktirir. Yapılan birçok araştırmanın sonuçları, kahvaltı yapmanın zayıflama çabalarına yardımcı olduğu yönündedir. Kahvaltıda da bir miktar protein almayı da ihmal etmeyin. Kendinizi Açlığa Mahkûm Etmeyin Aç kalarak zayıflayacağınız düşüncesi yanlıştır. Yemeden zayıflamak çabasına girişmeyin. Günde 1400-1600 (kilo) kaloriden az enerji almak, çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. İç organlarınızın çalışmasını bozmaktan hormon dengenizin bozulmasına, çeşitli zihinsel etkinliklerde zorluk çekmenize kadar varan sonuçlar doğurabilir. Gece Atıştırmalarından Sakının Olabildiğince erken saatlerde ana öğünleri bitirmiş olun. Gün içinde metabolizmanız hızlıyken yediğiniz yiyeceklerin yağ olarak depolanma olasılığı daha azdır. Gece geç saatlerde ise durum bunun tam tersidir.

Uyumadan 3-4 saat önce yemekle işinizi bitirmiş olun. Eğer yatmadan önce atıştırma ihtiyacı hissederseniz kalorisi ve glisemik indeksi düşük gıdalar yemeye bakın. Salatalık, domates, havuç, tatlı biber gibi sebzelerin kalorisi çok düşüktür. Gece açlıklarını bastırmak için bu tür besinlerden yapılmış yağsız, limonlu veya sirkeli bir salata yiyebilirsiniz. Hareketlenme Fırsatlarını Kaçırmayın Daha fazla hareket etmek için elinize geçen fırsatları kaçırmayın. Gideceğiniz yere en yakın park yerini bulmak için, arabayla 10 dakika daha dolanmak yerine, arabanızı biraz uzağa park edip yürüyün. Bir iki kat için yürüyen merdivenler yerine, normal merdivenleri kullanın. Asansörü daha az kullanmaya çalışın. Yakın mesafeler için arabanızı değil, bacaklarınızı çalıştırın. Daha hareketli bir yaşam sürmeyi alışkanlık hâline getirdikçe, yediklerinizin kalorisini saymak, yağlı mı proteinli mi diye düşünmek, bir günde kaç adım attığınızı hesaplamak zorunda kalmayacaksınız. Kendi kendinize sağlıklı bir yaşam tarzını öğretmiş olacağınız için, zaten kilo almak gibi bir endişeniz de olmayacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama