24 Nisan 2013 Çarşamba

Yumurta Sarısının Kolesterol İle İlişkisi

   YUMURTA SARISININ KOLESTEROL İLE İLİŞKİSİ

Uzmanlığımın ilk senelerinde hipertansiyon hastalarının kolesterolleri üzerine çalışmalarım oldu. Daha sonra kan pıhtılaşmasını engelleyen yani kanı sulandıran heparin üzerine bir çok deneyimlerde bulundum. Bilgilerim doğrultusunda  heparin bu özelliği ile kolesterole kan damarlarını tıkamasına izin vermiyor ve tıkanmayı engelliyor diyebiliriz. Lipoprotein lipas enzim, yağları eriterek kolesterol olmasını engelliyor.

Bununla birlikte yumurtanın sarısının iç organlardan sonra(karaciğer, böbrek vs.) kolesterol değerlerinin en fazla olduğu bilgisi herkesçe kabul edilmekte. Fakat bu bilgi; yumurta yemenin veya yumurtanın zararlı olduğu anlamını çıkarmamalı. 

Bunu kısaca şöyle açıklayabilirim; bizim bünyemizde bütün maddeler (protein,karbonhidrat, yağlar vs.) hücrelerde yanıyor, sonuç karbondioksit ve su..

Fakat bünyemizde bir tek yanmayan madde, kolesteroldür. Metabolizmaya giriyor ve ;

1-       steroid hormonların yapısı sağlıyor,

2-       seksual hormonların yapısına giriyor,

3-       safra asitlerinin üretimine giriyor,çocuklarda D vitami yapıyor.

 

50'li yaşlardan sonra insanlarda seksual hormonlarının azalması sebebiyle kolestrol, seksual hormonların yapısına giremiyor (yani vücuda yarar sağlamıyor) ve kan damarlarına doğru LDL(kötü kolestrol) olarak yöneliyor.Bunu aynen yumurtayla ilişkilendirebilirsiniz. Belli bir yaşa kadar vücutta belli yararları gözlenen kolesterol içeren besin maddelerinin belli bir yaştan sonra yarar sağlayan yapılara yönelmeyip kötü sonuçlar doğuracak yerlere yönelmesi çıkarabileceğimiz bir sonuçtur.

Bundan dolayı kısaca şöyle söyleyebiliriz. Şöyle ki;  Belli bir yaşa kadar kolestrol ve dolayısıyla yumurtanın sarısı yararlı fakat belli bir yaştan sonra ise aynı oranda yarar söz konusu değildir.

Erkekler 60 yaşına kadar, kadınlar ise 50 yaşına kadar her gün 1 sayı ve yine erkeklerde 60 yaşından sonra,kadınlar ise 50 yaşından sonra haftada 1 sayı tüketmelidir.

"Genç yaşta yumurta istenilen oranda tüketilebilir fakat belli bir yaşın üstünde ise daha kontrollü tüketilmesi gerekmektedir."

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama