24 Nisan 2013 Çarşamba

Hamilelik ve Diş Eti Hastalıkları

Hamilelik sırasında vücudunuz östrojen ve progesteron hormonlarını daha fazla üretir.

Bu yüksek hormon düzeyleri diş etleriniz de dahil vücudunuzdaki pek çok dokuyu etkileyebilir. Hormon seviyeniz değiştikçe, diş etleriniz buna güçlü tepkiler gösterebilir ve daha da hassas olabilir. Bunun sonucu olarak diş etleriniz periodontal hastalıklara daha çok maruz kalabilir.

Hatta bazı hamile kadınlarda “hamilelik gingivitis’i” gelişebilir. Bu, dişler fırçalandığında ya da diş ipi kullanıldığında kanayan şiş, kırmızı ve yumuşak diş etleri demektir. Gingivitis, periodontal hastalığın ilk aşamasıdır. Hamilelik gingivitisi ikinci trimesterde görünür ve ikinci trimesterin ortalarında azami düzeye çıkar. Hamile kaldığınızda gingivitis olmuşsanız, hamileliğiniz ilerledikçe bu durumun daha kötüleşmesi muhtemeldir.

Hamileliğimiz, "hamilelik tümörleri" oluşma riskini de getirebilir; bunlar şiş ve iltihaplı diş etlerinde oluşan diş çevresi ve dişler arasında meydana gelen kanserli olmayan büyümelerdir.

Gingivitis ve periodontal hastalıkların ilerlemiş formları bebeğinizin sağlığını da etkileyebilir. Bakteri enfekte olmuş diş etlerinden kan dolaşım sistemine girebilir ve uterüse kadar ilerleyip prostaglandinlerin üretimine neden olur ki bu, prematüre doğuma neden olduğuna inanılan bir kimyasaldır. Bunun sonucu olarak bebeğiniz çok erken ve çok küçük doğabilir.

Hamilelik sırasında kendi sağlığınız ve doğacak bebeğinizin sağlığı için kendinize dikkat etmeniz gereğinin önemini biliyorsunuz. Belki, hamilelik sırasında ağız sağlığının da ne kadar önemli olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Plakları ve yemek artıklarını her yemekten sonra diş ipi kullanarak, yumuşak kıllı diş fırçası ve floridli diş macunu ile dişlerinizden temizlemelisiniz. Diş macunu mide bulantısına neden oluyorsa dişlerinizi normal su ile fırçalayıp daha sonra anti-plak ya da floridli bir gargara suyu ile çalkalayabilirsiniz.

Hamileliğiniz süresince diş hekiminizle düzenli olarak görüşenizde fayda vardır. Ağız sağlığınızı dikkatle takip edilir ve gereğine göre dişleriniz temizlenebilir ve evde yaptığınız ağız bakımının etkinliği değerlendirilir. Hamileliğiniz süresince ağız sağlığınızla ilgili herhangi bir sorunuz olursa diş hekiminize sorun.

Sağlıklı bir ağız, rahat bir hamilelik geçirmenize ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmanıza yardımcı olacaktır!

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama