24 Nisan 2013 Çarşamba

GALİBİYETİ OLMAYAN SAVAŞ

                      GALÄ°BÄ°YETÄ° OLMAYAN SAVAÅž

           Kolesterol savaÅŸları  ile ilgili makalemden sonra çok sayıda olumlu tepki aldım. Farklı internet sitelerinde alıntı yapılması nedeni ile mail yolu ile gelen oldukça kabarık bir mektup listesi önümde. Çok sayıda farklı soru meselenin çok boyutlu olduÄŸunun adeta göstergesi. Kolesterol ilacını kullandığı sürece karşılaşılan yan etkilerden olumlu sonuçlara kadar  çok sayıda farklı sorular ise insanların iyice kafasının karıştırıldığına iÅŸaret ediyor . Ahmet bey Meliha hanım  AyÅŸe teyze  Ömer amca nin soruları  ve daha onlarcası. Soruların ortak paydası ile ilgili görüşlerimi kısaca sizlerle paylaÅŸacağım.      

        Ã‡ok büyük bir rant var ortada

   Ä°laç   tröstleri  oldukça  güçlü  bir lobi  ve  nerede ise   dünyamızda  tekel  konumunda.   Duruma müdahale edebilecek yegane savaÅŸacak  güç ise yaralanmış itibarını giderek kaybeden saÄŸlık ordusu. DiÄŸer tarafta ise konu ile ilgili kafası oldukca karışmış halkımız.Yanı bu savaşın galibi olmayacak gibi.

      Böyle bir durumda biz hekimler oldukça dikkatli davranmak ve içinden çıkılmaz hale gelen kaosu kargaÅŸayı düzeltmekle yükümlüyüz.Yani davranışlarımız ve konu ile ilgili açıklamalarımız bu minval üzere olmalı.

      Hekimlerimize büyük sorumluluk düşmekte.

     MeslektaÅŸlarımız konu ile ilgili ilmi araÅŸtırmaların satır aralarını çok iyi okuyarak yangının sönmesi hususunda üzerine düşenleri yapmak durumunda olmalı. Görüş ayrılıklarımız  halkımız arasında giderek azalan itibarımızı daha da körüklememeli diye düşünüyorum. Son dönemde kolesterol tedavisi ile ilgili, farklı bakış açısı ve yorumları televizyon ve gazetelerden izliyoruz.. Konunun  uzmanı olduÄŸu halde tamamen zıt yönde fikirler beyan eden meslektaÅŸlarımız  durumu giderek karmaşık bir hale getirmekte.. Bu da, birçok kiÅŸinin zihninde kolesterol ne kadar zararlı, yüksek kolesterol de ilaç tedavisi gerekir mi, kullandığım ilacı bırakmalı mıyım gibi soruların oluÅŸmasına neden oluyor.

 

Kolesterol hem hücre zarının yapısını oluÅŸturan, hem de bir çok hormonun iskeletini oluÅŸturan bir sterod. Bilinenin aksine yani yaÄŸ deÄŸil. Sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu kılıf da kolesterolden oluÅŸur. Vücudumuzdaki kolesterolün %70-75'i karaciÄŸer tarafından üretilir. Gıdalarla alınan kolesterol  toplam kolesterolümüzün ancak yüzde %25.Tüm savaÅŸta bu yüzde %'%25.

Bilimsel  araÅŸtırmalar çeliÅŸkili..

     Yapılan bir çok araÅŸtırmada, kolesterolün aşırı yükselmesinin zararlı olduÄŸu da gösterilmiÅŸtir. Ancak bunun doÄŸrulanmadığı baÅŸka ararÅŸtırmalar da mevcut. Sanki kolesterol yüksekliÄŸinin, kalp ve damar hastalıklarının tek sebebi gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. EÄŸer kolesterol yüksekse kesin kalp ve damar hastası olunacak veya kolesterol normalse kalp hastalığı beyin felci olmayacak gibi bir düşünce maalesef halkımızın beynine kazınmış. Aslında kalp damar hastalıkları ve beyin felcinin kolesterol dışında bir çok baÅŸka risk faktörleri bulunmaktadır.Bu riskler yerine göre çok daha önemli.Fakat para etmediÄŸi için öteleniyor..

 Ã‡Ã¶züm önerilerim

            SaÄŸlıkta çözüm bekleyen yüzlerce sorunumuz var. Doktor gözü  ile de bugün masaya yatırdığım kolesterol meselesi ile ilgili pratik önerilerimi şöyle sıralamak istiyorum.

§  Kolesterol yüksekliÄŸi tek başına kalp ve damar hastalıklarının sebebi deÄŸildir.

§  Yüksek kolesterolün tedavisinde ilaçlardan çok yaÅŸam tarzımıza dikkat etmeliyiz.

§  Kolesterol düşürücü ilaçların ciddi yan etkilerini muhakkak göz önünde bulundurarak dikkatli kullanmalıyız..

§  Yüksek kolesterol damarlarımızı tek başına sertleÅŸtirmez.

§  Katı yaÄŸlar yerine zeytin yağı ve tereyağı kullanmamız daha faydalıdır.

§  Fındık ceviz badem gibi gıdalar ölçülü alındığında kolesterolümüzün dengelenmesinde faydalıdır.

§  Sebze ve meyveler özellikle posalı olanlar ile iyi kötü kolesterol dengelenmesini vücüdumuz otomatik olarak yapacaktır

§  Hareketli yaÅŸam eksersiz ve saÄŸlıklı beslenme  ile kan yaÄŸlarımız yükselmez..Özellikle HDL Kolesterol seviyeleri ideal ölçülerde kalmaya devam eder

§  Stres düzensiz yaÅŸam tansiyon yüksekliÄŸi uyku düzensizliÄŸi  ve ÅŸekerli gıdalar da LDL kolesterolü yükseltmektedir.

§  Sıgara alkol ve uyuÅŸturucular kolesterol dengesızliÄŸinin ana sebebidir.

§  SaÄŸlık ve mutluluk dileklerimle.

  

 

      

 

   

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama