8 Eylül 2013 Pazar

Demir emilimini engelleyen gıdalar

Demir emilimini engelleyen gıdalar

kalsiyum-demir-emilimini-azaltir-miSağlığımız açısından önemli minerallerden bir tanesi olan demir tavuk ciğeri, mercimek, bulgur, et, ıspanak, fasulye, bezelye, kabak, nohut gibi pek çok gıdanın içerisinde vücudun ihtiyacını karşılamaya yetecek oranda bulunmaktadır. Demir içeren yemekleri tükettiğiniz zaman vücudunuzun demir ihtiyacını gidermiş olursunuz, lakin demir emilimini azaltan gıdaları tükettiğiniz zaman ne yazık ki demir içeren yemekleri fazlaca tüketmenize rağmen vücudunuzda yine de demir eksikliği söz konusu olabilir. Bu sebeple demir içeren yemekleri yerken demir emilimin arttıran gıdalara da ağırlık vermelisiniz ki, vücudunuz demir minerallerinden yoksunluk çekmesin. Gelin sürekli birlikte vücutta demir emilimini engelleyen yemekler nelerdir bir göz atalım.

Kalsiyum demir emilimini azaltır mı?
Demir, kandaki oksijenin taşınmasından tutunda vücutta daha pek çok önemli role sahip olan bir mineraldir. Aynı zamanda demir emilimi vücut tarafından kolayca yapılabilir lakin demir emilimini engelleyen yiyeceklerin aşırı tüketimi durumunda bu iş biraz zorlaşıyor. Zaten vücudumuz tükettiğimiz besinlerdeki demirin yalnızca bir kısmını emmektedir. Demir emilimini olumsuz etkileyen gıdalar yüzünden bu bir kısımlık emilim de yok olmuş oluyor. İşte vücutta demir emilimini engelleyen, azaltan başlıca gıdalar:
Kalsiyum da vücudumuz açısından çok faydalı bir mineraldir, lakin her şeyin fazlasının kötü etki olduğunu unutmamakta fayda var. Kalsiyum içeren gıdaları demir içeren gıdalardan daha çok tercih ediyorsanız, vücudunuzda demir emilimi engelleniyor demektir. 50 mg ya da daha az kalsiyum demir emilimi üzerinde önemsiz bir etkiye sebep olurken, 300- 600 mg kalsiyum alımı demir emilimini önemli miktarde engellemekte.
Eğer demir eksikliği gibi bir şikayetiniz varsa, kalsiyum içeren gıdalara karşı daha miktarlü yaklaşmalısınız. Fosfor, fitat, oksalat içeren gıdalarda vücuttaki demir emilimini önler. Ayrıca çay ve kahve tüketiminin fazla olması da vücutta demir eksikliğine yol açar.

Bir önceki Aşırı soda içmenin zararları başlıklı konumuzda aşırı soda içmenin zararları, aşırı sodanın sağlığa etkileri ve aşırı sodanın sağlığa zararları hakkında bilgiler sunulmuştu.

Etiketler: demir emilimi engelleyen gıdalar, demir emilimini azaltan besinler, demir emilimini azaltan maddeler, demir emilimini azaltan yemekler, demir emilimini engelleyen yemekler, demirin emilimini engelleyen gıdalar, hangi yemekler demir emilimini azaltır, kalsiyum demir emilimini önler mi

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama