14 Eylül 2013 Cumartesi

Steve Jobs diyeti kanser yapar mı?

‘Jobs’ adlı filmde pankreas kanserinden ölen Steve Jobs’u oynayan Asthon Kutcher’ın; Jobs’un da uyguladığı meyve diyetini yaptığı açısından pankreasının kötü etki gördüğü iddia edildi. Peki, meyve diyeti gerçekten kanser yapıyor mu?
Apple’ın, pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybeden dahisi Steve Jobs’un uyguladığı meyve diyetini, ‘Jobs’ adlı filmde onun hayatını canlandıran Ashton Kutcher da uygulamış. Ancak bu diyetin ardından ünlü oyuncunun pankreasının alarm vermeye başladığı iddia ediliyor. İç Hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya; meyve diyeti ile ilgili bilgi verdi:
Sadece meyve yiyerek beslenmek kesinlikle hiç sağlıklı değildir. Hiç yağ tüketilmediğinde; meyvelerin içindeki yağda eriyen vitaminler vücut tarafından kullanılamaz. Bu durum; görme bozuklukları, kemik erimesi, ciltte incelme ve saç dökülmesine sebebiyet olabilir. Protein tüketilmediğinde ise; kaslarda zayıflama, B 12 ve demir eksikliğine bağlı hafıza kusurları, unutkanlık ve kansızlık görülebilir.
YAĞ DEĞİL, KAS KAYBI YAŞANIR
Sadece meyve yiyerek zayıflamak mümkün olmayabilir. Meyve düşük kalori değerine sahip olsa da; şeker içerir ve sınırsız tüketilirse, kilo artışına sebebiyet olabilir. Miktarı az tutulursa; vücut ağırlığı azalır ama kayıplar yağdan değil kastan olur. Normal beslenmeye geçildiğinde; kas kitlesi azaldığı açısından metabolizma hızı Steve Jobs yavaşlar ve iki kat daha fazla kilo alınır.
Pankreas, vücutta protein ve yağların sindirimi açısından gerekli olan enzimleri salgılar. Kan şekerini dengeleyen hormonların da yapım yeridir. Pankreası sağlam olanlarda, bir müddet yalnızca meyve yemek bir harabiyet yaratmaz. Ama öncesinde çok alkol ve sigara kullanmış, çok yağlı ve şekerli beslenmiş, ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan bir insanda tek yönlü beslenme, pankreası zorlayabilir ve bu yapıda problemler ortaya çıkabilir. Ashton Kutcher’ın yalnızca meyve yediği açısından enzimlerinin yükseldiğine inanmıyorum. Kutcher, diğer risk faktörleri açısından da değerlendirilmeli.
EN SAĞLIKLI MEYVE MOR ERİK
Meyvelere rengini veren pigmentler, bağışıklık sistemimizi koruyan maddeler içerirler. Beş farklı renk grubundan (kırmızı, sarı, ak, yeşil ve mor) en fazla antioksidan içereni mor renktir. Ekşi meyvelerin de kan şekerini daha ılımlı yükselttiğini biliyoruz. Bu gözle baktığımızda; mor eriğin sağlık açısından değeri su götürmez bir gerçek. Bu meyve özellikle lif açısından da çok zengin olduğu açısından bağırsak dostudur. Mor erik çok sağlıklı bir meyve olsa da, yine de boyut kontrolü yapmak çok önemlidir.
MEYVEYİ PROTEİNLE BİRLİKTE TÜKETİN
Meyve şekerini dengelemek açısından; meyveyi mutlak suretle yanında protein değeri yüksek olan bir besinle birlikte tüketmek gerekiyor. Örneğin; meyveleri yoğurtla tüketmek iyi bir alternatif olabilir. Meyve ile birlikte 10 tane badem veya fındık da tüketilebilir.
Ana öğününüzde doymadığınızda, ikinci tabak yerine bir tane meyve yemek; hem daha az kalori almanızı sağlar, hem de meyveyi yemekle birlikte yediğiniz açısından kan şekerinizi hızlı yükseltmez ve sizi daha uzun süre tok tutar. Aynı zamanda da tatlı ihtiyacınızı karşılar.
ŞEKERİ DÜŞÜK LİF ORANI YÜKSEK OLMALI
Şeker değeri yüksek meyveleri (kavun, karpuz, dut, incir, üzüm), çabuk acıktırdığı açısından öneri etmem. Çünkü bü meyvelerin içindeki şeker; kan şekerini çok hızlı yükseltir. Hızlı yükselen şeker, çabuk düşer. Bu yapıda kişi daha çabuk acıkır ve daha çok yeme isteği duyar.
Şeker oranı düşük, lif oranı daha yüksek olan meyveler; kişiyi daha uzun süre tok tutttuğu açısından, diyetlerde daha çok tercih edilmelidir. Rejim yaparken özellikle ayva, kivi, portakal, yeşil elma ve erik yiyebilirsiniz.
TEK TİP GIDA DİYETLERİ ANİ ÖLÜM SEBEBİ
İster meyve, ister protein, ister sebze diyeti olsun; tek tip gıda diyetleri, sağlık üzerinde geri dönüşü olmayan sorunlara sebep olabilir. Temel besin maddelerinin eksikliğine ve sıvısalelektrolit kaybına bağlı olarak ani ölümler bile ortaya çıkabilir.
Kısa sürede çok kilo vermek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü fazla şişman olmak; bir günde ortaya çıkmaz, o sebeple de bir günde verilmez. Günümüzde ayda ortalama 2.5-3 kilo vermek, sağlıklı olarak kabul edilmektedir. Bu aralıkta kilo verilebilmesi açısından; tüm besin gruplarının, miktarı azaltılmış olarak vücuda alınması gerekir.
Bununla birlikte hareketliliğin de artırılması ve kas kütlesinin korunması gerekiyor. Yani yalnızca rejim yaparak zayıflanmaz, hatta zayıflansa bile rejim bittiğinde kişi tekrar kilo artışı yaşar. O sebeple her türlü metabolik ve hormonal dengenin oturması açısından; beslenme şeklinin alışkanlık haline getirilmesi gerekiyor. Kalıcı kilo kaybı açısından; kısa süreli rejimlerden ziyade kişinin yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama