8 Eylül 2013 Pazar

Obezite nasıl anlaşılır?

Obezite nasıl anlaşılır?

Dünya Sağlık Örgütü, son dönemlerde hızla artış gösteren obezite hastalığının kesin olarak anlaşılması açısından Beden Kitle İndeksi (BKİ) adı verilen, kişinin vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle alınan değeri kullanarak obeziteyi belirlemektedir. Beden Kitle İndeksinin hesaplanması ile alınan değer, bireyin obezite olup olmadığının ya da, obezite olma yolunda ilerlediğinin kesin olarak anlaşılmasını sağlayan bir işlemdir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün uluslar arası obezite sınıflandırması açısından kullanmış olduğu Beden Kitle İndeksi tablosunu da sizlerle paylaşıyoruz.

Obezite nasıl anlaşılır?

Obezitenin kesin olarak anlaşılması açısından kullanılan Beden Kitle İndeksi hesabını herkes yapabilir.  Beden kitle indeksi tablosuna göz atarak obezite hastası mısınız, yoksa değil misinizi, kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Obezite açısından yapılan araştırmalarda, vücuttaki yağ miktarından çok, yağın vücutta bulunduğu bölge ve dağılımı üzerinde durulmakta olduğundan, yağın bulunduğu bölge ve dağılımı, hastalıkların morbidite ve mortalitesi ile alakalıdır. Kadın ve erkeklerde bölgesel yağ dağılımı genetik faktörlerden dolayı değişiklik gösterdiği açısından, android tip (erkek tipi), elma tip, jinoid tip (kadın tip) ve armut tip gibi değişik isimler ile kişinin vücut yapısı isimlendirilmektedir. Obezite olan kadın veya erkeklerde yağlanma vücudun üst kısımlarında ise android tip, bel, üst karın ve göğüs bölgesinde ise elma tip, vücudun alt bölümünde ise jinoid tip, kalça, uyluk ve bacaklarda ise de armut tip denmektedir.


Bir önceki Şişman annenin, şişman çocuğu olur! başlıklı konumuzda anne karnında ki bebek obez olur mu, Hamilelik ve hamilelik ve bebek hakkında bilgiler sunulmuştu.

Etiketler: beden kitle indeksi, beden kitle indeksi hesaplama, beden kitle indeksi tablosu, obezite hastalığı nasıl anlaşılır, obezite hastalığı nasıl oluşur, obezite hastalığını anlamak açısından, obezite hastalığının anlaşılması açısından, obezite nasıl anlaşılıyor

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama