27 Ağustos 2013 Salı

Kemik erimesini önleyen besinler

Kemik erimesi; kemik doku yoğunluğunun azalması, dayanıklığının azalması yani kemik kalitesinin bozulmasıdır. Kemik erimesi arttıkça, kemiklerin kırılganlığı da artar. Kemik Erimesi (Osteoporoz) tedavisinde amaç mevcut kemik kitlesinin korunması veya artırılması, kırıkların önlenmesidir.

Kemek erimesi belirtileri ? Kemik erimesinin yani osteoporoz belirtileri nelerdir ?

Kemik Erimesi
- Kemik erimesinin belirtileri nelerdir?
- Kemik erimesi sebebiyet olur?
- Kemik erimesi nedir?
- Kimlerde kemik erimesi riski daha fazla?
- Kemik erimesi günlük yaşamı nasıl etkiler?
- Kemik erimesi hangi sıklıkta görülür?

Öncelikle belirtmek gerekir ki kemik erimesi çoğunlukla hiçbir belirti ve şikayete sebebiyet olmaz, yani hasta çoğunlukla kendisinde kemik erimesi başladığını ve ilerlediğini farketmez. Bu yüzden kemik erimesine “sinsi hırsız” denmiştir, sinsi ve sessiz bir biçimde kemik dokusunu çalar anlamında. Belirti olmayan bu kadınlar çoğunlukla doktora başvurduklarında yapılan tetkikler neticesinde tesadüfen teşhis alırlar. Menopoza girdiği açısından hastaneye başvuran her hastaya kemik erimesini araştırmak açısından kemik mineral yoğunluğu bakılır ve kemik erimesi varsa bu esnada farkedilir. Bu sebeple hiçbir şikayeti olmayan ve iskelet olarak kendisini çok sağlam hisseden bir kadında da kemik erimesi olabilir, bu yüzden menopoza giren her kadına kemik erimesi açısından da muayene ve tetkik yapılması gerekir. Daha sonra bir kaç yıl aralarla kemik mineral yoğunluğu miktarmü tekrar edilir.
Kemik erimesi taze başlamış veya çok hafif olan bir hastada mevcut olan bel ağrısı, diz ağrısı gibi şikayetler kemik erimesi ile ilgili değildir mutlak suretle başka nedenlerin araştırılması gerekir.

Kemik erimesi daima çok ileri aşamalara geldiğinde ve yaş çok ilerlediğinde bazı belirtiler verir.

İleri derecede kemik erimesi durumunda görülebilen şikayet ve belirtiler:
- Sırt ağrısı (Omurga kemiklerinde kemik erimesinin ilerlemesi nedeniyle gelişir.)
- Bel ağrısı
- Boyun ağrısı
- Boy kısalması
- Öne eğik ve kambur vücut şekli
- El bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar. Çok ileri derecede kemik erimesi varlığında umulmadık basit travmalarla bile kırıkların meydana geldiği görülür.
- Çok ilerlemiş osteoporoz hastalarında kemik ağrıları ve kemiklerde hassasiyet meydana gelebilir.
- Omurga ve diğer kemiklerdeki kırıklara bağlı vücutta şekil bozuklukları meydana gelebilir.
- Ağrı ve kırıklardan dolayı hasta giderek hareketsizleşir.

Kemik erimesi belirtileri tedavi ile kaybolur mu? Şikayetler tamamen geçer mi ?
Yukarıda sıralanan belirtilerin tamamınn tedavi ile yok olması beklenemez. Kamburluk ve vücut şekil bozuklukları yok olmasa da en azından ilerlemesinin durdurulması tedavi ile mümkün haldedir. Ağrı şikayetleri çoğunlukla tedavi ile hafifler veya geçer. Kemik erimesi tedavisinde amaç herşeyi tamamen normale döndürmek değildir, kemik erimesinin ilerlemesini durdurmak bile büyük bir kazançtır çünkü tedavi edilmediği taktirde sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Tedavi ile en önemli amaçlardan birisi de kırık riskini azaltmaktır.

Kemik erimesini önlemek açısından bu yemekleri tüketin, işte kemik erimesini karşı yenecek 10 besinler ;

Kayısı

Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

Süt

Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek açısından çalışır. Bunların eksikliği kemikleri eritir.

Soğan

Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileşimleri atardamarların kötü etki görmesini önler. Soğan kemik erimesini de engelliyor.

Marul

Sütten bile daha fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.

Brokoli

Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, adeta bir vitamin deposu. A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu ve çok ölçüde kalsiyum içerdiği açısından kemik erimesine bire bir. Demir, selen, bakır ve potasyum kaynağı olan brokoli içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahip. Antibiyotik özelliğe de sahip olan brokoli bu yönüyle prostat enfeksiyonuna karşı çok etkin.

Kuru Erik

Fenolik bileşikler ve bor elementi bakımından zengindir. Bor elementi kemik sağlığını koruyan, kemik erimesine karşı koruyucu özelliktedir. Günlük 100 gram kuru erik tüketiminin, günlük bor gereksinimini karşılayabileceği belirtiliyor.

Üzüm Çekirdeği Özütü

Flavonoit tipi bileşenler açısından zengin olup oksidatif hasarı önleyici özelliğinin yanında, kemik erimesine sebebiyet olan proteolitik enzimleri de azaltıcı etkisi vardır.

Nar Özütü

İçeriğindeki flavonoit yapısında bileşenler nedeniyle üzüm çekirdeği gibi yansır.

Portakal gibi Narenciye Meyveleri

C vitamini ve flavonoit yapısındaki bileşenler yüzünden kemik sağlığı açısından önemlidir

Elma

Kemik erimesini azaltıcı etkisi vardır.

Kemik erimesine karşı doğkırmızı bir çözüm ; Yoğurt Nane

Naneli YoğurtYıllarca normalin üstünde kemik erimesi tedavisi görürken, devlet bunun ilaçlarını vermeme kararı aldı biz emeklilere.

Bu arada ben yoğurdu çok çok sevdiğim açısından ve rejim olsun diye her gece tüketmek yerine bir kase yoğurt tüketmeye başladım.

Ancak öylece tüketmek değil; içine bir avuçta çok sevdiğim naneden ve biraz da z.yağı ile pul biber koyarak ve içine bir de peksimet doğrayarak.

Geçen sene kemik miktarmü açısından verilen tarihte dispansere gidip tahlil ve mr’ larımın çekiminden sonra doktor, kemik erimesinin sızıntıya dönüştüğü yani hızlı erimenin neredeyse durur gibi olduğunu söyledi ve bana ne kullandığımı sordu, ben de hiçbir şey yalnızca bol naneyle karışık yoğurtyediğimi söyledim;

Doktor:” – Nane ile yoğurdun birleşmesiyle doping yapmışsınız…” dedi.

Şimdiyse, her kadın hastaya “Kür olarak haftanın her günü böyle yoğurt yiyeceksiniz ilaç gibi…” diye tembih ediyormuş.

Benden söylemesi. Denemekten kötü etki gelmez. Ancak unutmamalı ki yoğurdun içinde mutlak suretle fazlaca kuru nane olacak…

Sağlıklı bir yaşam dileklerimle.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama