4 Ağustos 2013 Pazar

KİLO VERMEDE YAPILAN 6 HATA

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte pek çok kişi yaza formda girmek açısından kulaktan kulağa yayılan şehir efsanelerini uygulamaya başlıyor. Oysaki bilinçsizce uygulanan zayıflama yöntemleri, geçici kilo kaybetmendan öteye gidemeyerek ciddi hastalıklarnın da kapısını açabiliyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Nilay Keçeci, beslenme hataları ve kilo kaybetmede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.1- “Zeytinyağı Yemek Zayıflatır” Zeytinyağının içerisinde “Omega 6” adı verilen vücut açısından oldukça önemli olan yağ asidi bulunmaktadır. Ancak salatalarımıza gereğinden fazla zeytinyağı dökmek, ekmeğimizi zeytinyağına bandırarak tüketmek kilo alımına sebebiyet olur. Unutulmamalıdır ki; zeytinyağının 1 gramında 9 kalori vardır. Dolayısı ile aşırı tüketilen zeytinyağları ve zeytinyağlı sebze yemekleri yağ artışına sebebiyet olacak ve fazla kilo alımı bize kalp, tansiyon ve şeker hastalığı problemleriyle geri dönecektir. Ancak uygun miktarlarda tüketilen zeytinyağı katı yağ iç yağ ve tereyağından daha fazla besin öğesi içeren bünyemize hem kilo vermek hem de sağlıklı kalmak açısından yardımcı olacak oldukça önemli bir besin öğesidir. 2- “Balın Sıcak Suyla Tüketilmesi Yağ Yaktırır”Bal üst solunum yolu enfeksiyonlarında yararlanabileceğimiz, kabızlığa yardımcı olan lakin su ile birlikte alındığında yağ yakma özelliği bulunmayan bir besin öğesidir. Balın kabızlığı önlemesi ve bağırsak hareketlerini hızlandırması vücutta yağ yaktığını düşündürse de; sağlıklı kilo verme lakin gerekli ve sağlıklı beslenmeyle mümkün olur. Bal direkt şeker ihtiyacı olan (hipoglisemi) çok zayıf, yüksek aktivite yapan kişilerde enerji verici olarak kullanılabilir. Ancak besleyici bir besin değeri de yoktur. Balın içerisinde eser ölçüde vitamin ve mineral olur, karbonhidrat bakımından zengindir.3- “Karbonhidratlarla Proteinleri Birlikte Tüketmemek Gerekir” Karbonhidratlı tüketilen her ürünün içerisinde bir ölçü protein olduğu gibi, proteinli tüketilen her ürünün içinde de bir ölçü karbonhidrat bulunmaktadır. Vücut ağırlığının azalmasına yönelik olacağı düşünülen bu iki besinin birlikte tüketildiğinde tolerans sağlayacağı bilgisi yanlıştır. Vücut hiçbir besinin belirli öğelerini yakıp belirli öğelerini atık olarak kullanmaz. Ayrıca süt ve süt grubunu karbonhidrat grubu içeren bir besin öğesiyle birlikte tükettiğimizde bölgesel zayıflamaya yardımcı olduğu pek çok çalışmada karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla vücuda gerekli enerjiyi sağlarken, vitamin ve minerallerin gerekli ölçüde alınması açısından bu iki grup birlikte tüketilebilir ve ağırlık kaybı sağlanabilir. Yalnızca protein ağırlıklı beslenmek kan şekeri dengemizi bozar ve insülin salgımızda istenmeyen tablolar yaratabilir, aşırı alınması vücuda gereğinden fazla kan pompalanmasına sebebiyet olarak kalp sorunları oluşturabilir, yalnızca karbonhidrat ağırlıklı beslenmek ise kas kayıpları, doku bütünlüğünün bozulması, bağışıklık sisteminin çökmesi ve sahip olduğumuz kronik hastalıkların ilerlemesi sorunlarını beraberinde getirir.4- “Ekmek ve Pilav Kesinlikle Kilo Verdirir” Sağlıklı kilo kaybetmede esas olan vücut dengesini bozmadan ve yağ dokusundan belirli oranlarda zayıflamak olmalıdır. Ancak günlük alınması gereken besin grupları beslenme listesinden çıkarıldığında vücutta oluşan iştah doğru dokulardan sağlanamayabilir. Doğru olan her bir besin grubunun belirli oranlarda tüketilmesi ve egzersizle birlikte yakılmaya çalışılmasıdır. Tahıl ve tahıllı ürün toplulukları B vitamini kompleksleri açısından oldukça önemlidir ve gerekli tüketilmediğinde sinir sistemi rahatsızlıkları, ruhsal sorunlar, depresyon, sıkıntı ve isteksizlik, gerginlik durumları tırnak ve saç sorunlarına sebebiyet olabilir. 5- “Diyet Sırasında Light Ürünleri İstediğimiz Kadar Tüketebiliriz” Light ürünlerin tamamı az ölçüde kalori içermemektedir. Bu ürünlerinde içerisinde tuz, şeker ve yağ oranı belirli miktarlerde bulunmaktadır ve belli kalorileri vardır. Sürekli light ürün toplulukları tüketmek tek tip beslenmeye sebebiyet olacağından, yararlı olmayacaktır. Ancak bu ürünlerin belirli besin öğeleriyle yerlerinin değiştirilerek tüketilmesi sağlıklı beslenmeye uygun olacaktır. 1 dilim ekmek yerine tüketilen yarım paket diyet bisküvi bir fasıla öğün seçeneği olarak oldukça ideal olabilir.6- “Ara Öğün Atlamak Zayıflatır” Yeterli ve sağlıklı beslenme tanımına baktığımızda vücudun ihtiyacı olan kalorinin doğru besinlerle sağlanması yer almaktadır. Ancak ağırlık kaybına sebebiyet olabileceği sanılan fasıla öğün atlamak doğru bilinen en büyük yanlışlardandır. Vücut uzun süreli iştah döneminde yağ depolarından yakmak yerine, kas ve su depolarını boşaltır ve sürekli iştah durumu yaşayacağını düşünerek yağ depolamaya başlar. Önerilen fasıla öğünleri alarak vücudun hormonel dengesini sağlamak ve sağlıklı biçimde zayıflamaya yardımcı olmaktır. Vücudun uzun süreli iştah dönemi kan şekerini düşürecek hipoglisemik tablolara, titreme terleme, bulanık görme, baygınlık ve ateş gibi semptomların oluşmasına sebebiyet olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama